logo SCH 05

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ  1ΟΥ    ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΦΙΛΥΡΟΥ

Τηλέφωνο: 2310677128

Ιστοσελίδα: http://dim-filyr.thess.sch.gr/                                           

E-mail: mail@dim-filyr.thess.sch.gr

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2020-21

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ  ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Αγαπητοί μαθητές, αγαπητές μαθήτριες, γονείς κι εκπαιδευτικοί του 1ου Δημοτικού Σχολείου Φιλύρου

Ο  παρών Εσωτερικός Κανονισμός έχει  επικαιροποιηθεί και συνταχθεί βάσει  της ισχύουσας εκπαιδευτικής νομοθεσίας κατόπιν συνεδρίασης του Συλλόγου Διδασκόντων του Σχολείου λόγω των ιδιαιτέρων συνθηκών.

 Ωστόσο δεν διαφέρει στους στόχους του από τον προηγούμενο κανονισμό κάτω από ομαλές συνθήκες.

Στοχεύοντας λοιπόν, στην ομαλή και δημιουργική σχολική ζωή, στην επίτευξη των παιδαγωγικών στόχων καθώς επίσης και στη δημιουργία και διατήρηση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για όλους τους μαθητές του σχολείου, ο Σύλλογος Διδασκόντων και η Διεύθυνση του σχολείου επιθυμούν να σας γνωστοποιήσουν τους βασικούς κανόνες οι οποίοι διέπουν την καθημερινή λειτουργία του, όπως αυτοί απορρέουν από τις ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις, τις παιδαγωγικές αρχές και την ομόφωνη απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.

Το σχολείο είναι μια οργανωμένη ομάδα με όλα τα χαρακτηριστικά της κοινωνίας. Προετοιμάζει τους μαθητές να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία, τους διαπαιδαγωγεί και τους εκπαιδεύει. Η δημοκρατική οργάνωση της σχολικής κοινότητας προϋποθέτει κανόνες, όρια, κατανομή ρόλων και ευθυνών, ιεραρχική διάρθρωση της ομάδας.

Κάθε μαθητής είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα και δικαιούται να την εκφράζει και να την αναπτύσσει μέσα στην ομάδα. Δικαιούται ατομική αναγνώριση και προσωπική ολοκλήρωση σύμφωνα με τους δικούς του ρυθμούς και δυνατότητες. Το σχολείο οφείλει να προσέξει την κοινωνική διάσταση του μαθητή ως μέλους της ομάδας. Έτσι καταξιώνεται η προσωπικότητα του μαθητή, αποκτά κοινωνική υπόσταση και καλλιεργεί κοινωνική συνείδηση. Ο μαθητής ζει στη σχολική κοινότητα, αποκτά γνώσεις και πείρα, καλλιεργεί συναισθήματα, αξιοποιεί και χαίρεται τα επιτεύγματα των άλλων, καταθέτει τα δικά του, ζει και εργάζεται ομαδικά.

Το σχολείο, με την αγωγή που προσφέρει, αναλαμβάνει το δύσκολο ρόλο να συμβιβάσει το ατομικό με το συλλογικό. Ο μαθητής έχει το δικαίωμα να απαιτεί σεβασμό και να του δίνεται η δυνατότητα να αναπτύσσει δημιουργικές πρωτοβουλίες. Δικαιούται, δηλαδή, ελευθερίας, η οποία γεννά ασφάλεια και υπευθυνότητα. Παράλληλα, όμως, η σχολική κοινότητα νομιμοποιείται να απαιτήσει τη συνεισφορά του μαθητή στην ομαλή λειτουργία της. Ένας από τους στόχους, λοιπόν, της σχολικής αγωγής είναι να συνδυάσει την ατομική ελευθερία με την κοινωνική ευθύνη.

Τα θέματα που ανακύπτουν και δεν προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό θα αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση από το Διευθυντή και το Σύλλογο Διδασκόντων, σύμφωνα πάντοτε με την κείμενη νομοθεσία.

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ( ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ)

Η ώρα προσέλευσης στην πρωινή ζώνη του σχολείου είναι 7.00-7.15 . Τα μαθήματα αρχίζουν για τον πρωινό κύκλο στις 8:15. Η ώρα προσέλευσης για όσους δεν παρακολουθούν  την πρωινή ζώνη είναι από τις 8:00 μέχρι τις 8.15. Οι μαθητές πηγαίνουν κατευθείαν στην αίθουσα  τους και περιμένουν εκεί καθισμένοι στο θρανίο τους.

Η είσοδος επιτρέπεται μόνο στους μαθητές/τριες του σχολείου μας. Οι εκπαιδευτικοί που βρίσκονται στην είσοδο δεν επιτρέπουν την είσοδο σε κανέναν καμία μαθητή/μαθήτρια χωρίς μάσκα. Η είσοδος και παραμονή των γονέων από τις 8.00 έως 13.15 απαγορεύεται σύμφωνα με το ΠΔ79/2017.

Λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες του ΕΟΔΥ (Λοίμωξη από το νέο κορωνοιό SARS-Cov-2(COVIDE-19), Οδηγίες για τα Δημοτικά Σχολεία 31 Αυγούστου 2020) την ΚΥΑ Δ1α/ΓΠοικ.55399/ΦΕΚ3780/8-9-2020 και την εγκύκλιο Φ7/11882/Δ1 του ΥΠΑΙΘ με θέμα: «Λειτουργία των Δημοτικών Σχολείων για το σχολικό έτος 2020-21»θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα ακόλουθα:

Προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός γονέων και μαθητών η αποχώρηση των μαθητών θα γίνεται ως εξής:

  • Από την Βόρεια πλαϊνή είσοδο θα εξέρχονται στις 13.05 οι μαθητές/τριες της Α΄τάξης ,στις 13.15 οι μαθητές της Β ΄τάξης και στις 13.10 οι μαθητές της Γ’ τάξης
  • Από την κεντρική είσοδο στις 13.05 οι μαθητές της Δ΄τάξης ,13.10 της Ε΄τάξης και στις 13.15 της ΣΤ΄τάξης
  • Όσοι/ες μαθητές/τριες έχουν αδέλφια σε άλλες τάξεις θα εισέρχονται / εξέρχονται από την είσοδο/έξοδο που έχει οριστεί για τον/την μικρότερο/η αδελφό/ή.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΑ

Οι μαθητές/τριες  των Α,Β, Γ τάξεων βγαίνουν σε διαφορετικές ώρες από τις Δ,Ε,ΣΤ και στις εξής ώρες:

 

Δ-Ε-ΣΤ

Α-Β-Γ

1ο ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

9.00πμ - 9.10πμ 

9.50πμ - 10.00πμ

9.30πμ - 9.50πμ

     

2ο ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

11.30πμ - 11.45πμ

10.45πμ - 11.00πμ

     

3ο ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

12.25μμ - 12.35μμ

11.45μμ - 11.55μμ

     

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΩΡΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ

8.55πμ, 10.00πμ, 10.45πμ, 11.45πμ και 12.35μμ

 

Όταν επικρατούν δυσμενείς  καιρικές συνθήκες, οι μαθητές μαθήτριες παραμένουν μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας με υπεύθυνο εκπαιδευτικό ο οποίος έχει μάθημα την προηγούμενη ώρα.

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ-Covid 19

Το εκπαιδευτικό προσωπικό, το προσωπικό καθαριότητας, οι μαθητές/τριες και οι επισκέπτες είναι υποχρεωμένοι να τηρούν όλα τα πρωτόκολλα υγιεινής και να φορούν μάσκα κατά τη διάρκεια των μαθημάτων και διαλειμμάτων. Οι μαθητές/τριες δεν επιτρέπεται να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα, καθώς και να χρησιμοποιούν κοινά σκεύη, όπως ποτήρια και μπουκάλια. Για τον λόγο αυτό, καλό θα είναι οι μαθητές/τριες να  έχουν μαζί τους πάντα όσο νερό κρίνετε ότι τους είναι απαραίτητο σε παγουρίνι.

Οι μαθητές/τριες δεν επιτρέπεται να φέρνουν στον χώρο του σχολείου δικές τους μπάλες ή άλλου είδους παιχνίδια

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ- ΓΙΟΡΤΕΣ

Λόγω τήρησης των αναγκαίων μέτρων κατά της διασποράς του κορωναϊου covid-19, οι εκπαιδευτικές επισκέψεις θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Η παρακολούθηση του Ολοήμερου Σχολικού Προγράμματος είναι προαιρετική. Ο/η ορισμένος/η ανά ημέρα υπεύθυνος ολοήμερου προγράμματος εκπαιδευτικός φέρει την ευθύνη λειτουργίας του.

Το Ολοήμερο Πρόγραμμα του σχολείου ξεκινά στις 13.20 και λήγει στις 16.00

Το ολοήμερο πρόγραμμα

 

ΩΡΑ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

 
 

13.20-14.00

5’

ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ

1 η ΩΡΑ

13.20-14.00

ΣΙΤΙΣΗ-ΧΑΛΑΡΩΣΗ

 

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

14.00-14.15

15’

 

2η ΩΡΑ

14.15-15.00

45΄

 

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

15.00-15.15

15’

 

3η ΩΡΑ

15.15-16.00

45’

 

Η φοίτηση των μαθητών του ολοήμερου προγράμματος διακόπτεται όταν ο μαθητής συμπληρώσει 15 συνεχόμενες απουσίες, οι οποίες δεν δικαιολογούνται από ιατρική γνωμάτευση, όταν ο γονέας ή κηδεμόνας του ζητήσει τη διακοπή της φοίτησης με γραπτή αίτηση του.

Το γεύμα των μαθητών/τριών παρασκευάζεται στο σπίτι με ευθύνη των γονέων /κηδεμόνων τους

ΩΡΕΣ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΓΟΝΕΩΝ:

Οι εκπαιδευτικοί, υπεύθυνοι των τμημάτων, δέχονται τους γονείς για ενημέρωση των μαθητών  κατόπιν επικοινωνίας.

Σύμφωνα με τις οδηγίες περί τήρησης κοινωνικών αποστάσεων και περιβαλλοντικών μέτρων που προβλέπονται λόγω τουCOVID-19,συνίσταται η αποφυγή συνωστισμού και ο περιορισμός των επαφών μεταξύ παιδιών, γονέων-κηδεμόνων και εκπαιδευτικών στο σχολικό χώρο. Ως εκ τούτου κατά το τρέχον σχολικό έτος η ενημέρωση των γονέων-κηδεμόνων, όσο αφορά στην πρόοδο των παιδιών, θα πραγματοποιείται από κάθε υπεύθυνο εκπαιδευτικό του τμήματος με τον τρόπο που έχει  επιλέξει ο ίδιος/α και για τον οποίο θα σας ενημερώσει σχετικά.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΓΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΓΚΗ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΕ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΓΙΑ Ο,ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ-ΜΕΤΑΞΥ ΓΟΝΕΩΝ-ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΘΗΤΩΝ-ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΜΠΛΑΚΕΙ

ΦΟΙΤΗΣΗ-ΑΠΟΥΣΙΕΣ

Ο μαθητής πρέπει να προσέρχεται εγκαίρως στο σχολείο. Μόνο για σοβαρό πρόβλημα δικαιολογείται η καθυστέρηση ή η απουσία από την καθημερινή σχολική ζωή. Μαθητής που προσέρχεται στο σχολείο με καθυστέρηση, δε γίνεται δεκτός στην τάξη, ενημερώνει τη Διεύθυνση για το λόγο καθυστέρησης και παραμένει στη βιβλιοθήκη υπό την επίβλεψη ενός εκπαιδευτικού ή του Διευθυντή, μέχρι την επόμενη ώρα. Αν διαπιστωθεί ότι ο ίδιος ο μαθητής προσέρχεται κατ’ επανάληψη με καθυστέρηση, ενημερώνονται οι γονείς του. Όταν ένας μαθητής έχει σοβαρούς λόγους για απουσία (π.χ ασθένεια),οι γονείς οι γονείς του θα πρέπει να τηλεφωνήσουν στη Διεύθυνση του σχολείου  μέχρι τις 10.00 π.μ. το αργότερο, και να αναφέρουν το λόγο της απουσίας. Η δικαιολόγηση των απουσιών έως τρεις ημέρες γίνεται τηλεφωνικά από τους γονείς. Για πάνω από τρεις ημέρες απαιτείται βεβαίωση γιατρού.

Ο μεγάλος αριθμός απουσιών, αποβαίνει σε βάρος της επίδοσης  του μαθητή/ μαθήτριας, διότι δημιουργείται εκπαιδευτικό κενό και παγιώνεται η αντίληψη ότι η εργασία και η συνέπεια στις υποχρεώσεις δε συγκαταλέγονται στις αρετές των ανθρώπων.

Άδεια αναχώρησης από το σχολείο χορηγείται σε μαθητή μόνο σε περίπτωση αδιαθεσίας και έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τους γονείς του, που κατά την κρίση από το Διευθυντή καλούνται να  τον παραλάβουν αυτοπροσώπως.

Για να απαλλαγεί ένας μαθητής από το μάθημα της Φυσικής Αγωγής, πρέπει να τηλεφωνήσουν οι γονείς του στη Διεύθυνση το πρωί της ίδιας ημέρας ή να στείλουν γραπτό σημείωμα.

Οι μαθητές/τριες συμμετέχουν σε όλες τις εκδηλώσεις του σχολείου, θρησκευτικού, εθνικού και πολιτιστικού χαρακτήρα (εκκλησιασμός, εθνικές και θρησκευτικές γιορτές, παρελάσεις, εκδρομές πολιτιστικές και μορφωτικές εκδηλώσεις, ομιλίες κτλ.

Τέλος, λόγω εκτάκτων συνθηκών σε περίοδο πανδημίας, σε περίπτωση ολιγοήμερης απουσίας του/της μαθητή /τριας παρακαλείσθε να ενημερώνεστε για τα μαθήματα, σύμφωνα με τις οδηγίες των εκπαιδευτικών. Τα βιβλία και τα τετράδια που έχουν στο μεταξύ παραμείνει στο Σχολείο, θα παραλαμβάνονται από τον ίδιο/α μαθητή/τρια, όταν επιστρέψει προκειμένου να συμπληρώσει τις απαιτούμενες σε αυτά εργασίες.

Εφόσον πρόκειται για ασθένεια, είναι απαραίτητη η ιατρική βεβαίωση, όπου θα αναφέρεται ο λόγος απουσίας σύμφωνα με οδηγίες του Ε.ΟΔ.Υ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Για τη συμμετοχή των μαθητών στο μάθημα Φ.Α απαιτείται η κατάθεση Α.Δ.ΥΜ από τους μαθητές/τριες της Α΄και Δ΄τάξης στο σχολείο μέχρι 30-09-2020 και ισχύει για 3έτη.Μετά την 1-10-2020 οι μαθητές/τριες χωρίς έγκυρο Α.Δ.Υ.Μδεν μπορούν να συμμετέχουν στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής

ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Η χορήγηση φαρμάκων στους μαθητές/τριες στο χώρο του σχολείου γίνεται από τον ίδιο το γονέα ή από άλλο πρόσωπο το  οποίο θα υποδείξουν σχετικά, μετά από συνεννόηση με το τη δάσκαλο/δασκάλα του τμήματος και άδεια από το Διευθυντή του σχολείου.

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Ο μαθητής καλλιεργεί απέναντι στους συμμαθητές/τριες του την αγάπη, την αλληλεγγύη, τη λεπτότητα και την ευγένεια στις εκφράσεις του. Απαγορεύονται οι ανάρμοστες χειρονομίες και χειροδικίες, οι λογομαχίες, οι διαξιφισμοί, οι βρισιές, παιχνίδια επικίνδυνα για τη σωματική ακεραιότητα  των μαθητών .Οι μαθητές/τριες τηρούν τους κανόνες λειτουργίας του σχολείου όχι μόνο μέσα στην αίθουσα, αλλά και στην αυλή του σχολείου.

Οι μαθητές/τριες πρέπει να διατηρούν σε καλή κατάσταση τις αίθουσες διδασκαλίας, τις εγκαταστάσεις του Σχολείου, τα έπιπλα και τα όργανα που το σχολείο θέτει στη διάθεση τους και να αποφεύγουν να γράφουν στα θρανία και τους τοίχους.

Οι μαθητές/τριες να αποφεύγουν να φέρνουν στο σχολείο αντικείμενα αξίας ή μεγάλα χρηματικά ποσά. Για οποιαδήποτε φθορά ή απώλεια αντικειμένων αξίας και χρημάτων το σχολείο δε φέρνει καμία ευθύνη.

Κατά τις ώρες λειτουργίας του σχολείου απαγορεύονται τα κινητά

Στα διαλείμματα κανένας μαθητής/μαθήτρια δεν παραμένει στην αίθουσα.